Rieke Dirks onderhoudt sinds april 2024 de omgeving van de Sint-Jozefskapel.
In februari 2024 kreeg Burenhulp de vraag of we iemand bereid konden vinden om het pad en de nabije omgeving van de St. Jozefkapel onkruidvrij te maken.
De St. Jozefkapel werd in 2010 ontworpen door Paul Simons en door vrijwilligers gebouwd. Eerder nam de gemeente het onderhoud van het pad en de contouren van de kapel mee bij het onderhoud van park Boseind. Nu dat niet langer het geval was, lag het pad naar de kapel er overwoekerd bij. Weinig uitnodigend, gevaarlijk voor de bezoekers van de kapel en bedroevend voor alle vrijwilligers die eraan hebben meegewerkt.
De oproep om het pad naar de St. Jozefskapel onkruidvrij te maken was niet aan dovemans oren gericht, want kort daarna ging Rieke Dirks ermee aan de slag. In ’t begin werd ze hierbij geholpen door de ‘kapelgroep’, een groepje bewoners uit de buurt van de kapel. En sinds april 2024 zien we Rieke regelmatig op weg van de Armhoefstraat naar de St. Jozefkapel op de Brede Heide, gewapend met emmer, schilmesje en ander materiaal om het onkruid te lijf te gaan.
Wie is Rieke Dirks?
Rieke woont sinds 2011 in Lennisheuvel. Ze vindt het heerlijk om ‘buiten’ te wonen in een gemeenschap waar mensen naar elkaar omkijken. En ze wil daar ook haar bijdrage aan leveren. Na haar pensionering op 67 jaar, werd ze al snel door diverse organisaties gevraagd om zich als vrijwilliger in te zetten, vaak ook voor bestuurlijke taken. Maar Rieke was niet op zoek naar plan- en vergaderwerk of werk achter de computer. Ze is graag praktisch bezig, wel in contact met mensen maar waarbij je direct resultaat ziet of feed back krijgt. Mede daarom sprak de klus bij de Sint-Jozefskapel haar aan. We spraken haar net vóór ze voor ze voor vijf weken naar het buitenland zou vertrekken.
‘De kapel is er met liefde neergezet en moet er netjes uit blijven zien’ vertelde ze. Voor het onderhoud van het pad gebruikt Rieke geen bestrijdingsmiddelen. Een schilmesje is voldoende om het onkruid – zo veel mogelijk met wortel en al – weg te halen. Niet altijd gemakkelijk. De gemeente maait regelmatig het gras. Ze hebben 1x het pad schoongemaakt dat echt overwoekerd was.Rieke heeft veel voldoening van haar werk: ‘al na een paar vierkante meter zie je resultaat’. En het is ook een meditatieve klus: ‘het brengt rust en tevredenheid’. Natuurlijk moet je af en toe een keertje stoppen: met dit soort werk kun je namelijk blijven doorgaan. Af en toe een uurtje werkt het best. In de winter is één keer per week voldoende; in het groeiseizoen en bij veel regen, enkele keren per week. Voor Rieke is het belangrijk dat ze dit kan doen als het haar uitkomt en in haar schema past.Het werken omheen de kapel biedt ook aanspraak. Mensen die de kapel bezoeken, waarderen het dat alles wordt schoongehouden. Rieke heeft altijd schrik wanneer ze met vakantie gaat: ‘hoe zal ze het pad na haar vakantie aantreffen?’. En zeker nu ze voor vijf weken het land verlaat.
Hulp is welkom maar niet met iemand die zich daartoe gedwongen voelt. Iedereen is vrij om aan te sluiten! Eén ding is duidelijk: je ziet resultaat en het geeft voldoening om eraan bij te dragen dat alles er netjes uitziet.
Chris D'havé, Burenhulp Lennisheuvel
Comments